Рецепти
Црно – бела торта
Двојно чоколадно задоволство
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(6 )
Шеќер(14 Супени лажици)
Брашно(6 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Вода(6 Супени лажици)
Какао(4 Супени лажици)
Млеко(1,2 Литар)
Бело чоколадо(1 )
Маргарин(400 Грама)
Нишесте (пченкарен скроб)(100 Грама)
Шеќер во прав(150 Грама)
Црно чоколадо(2 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Јајцата изматете ги со 6 лажици шеќер.
- Брашното измешајте го со прашокот за печиво и какаото, па додајте ги изматените јајца. Додајте 6 лажици млака вода, па изедначете ја смесата.
- Прелијте ја во плех премачкан со масло и печете 20 минути на 200 стапени.
- Од 1 литар млеко одвојте 10 лажици и помешајте ги со густинот и 4 лажици шеќер, па направете густа смеса.
- Остатокот од млекото оставете го да зоврие заедно со белото чоколадо.
- Во млекото кое се вари додајте го густинот измешан со млеко, па мешајте постојано додека не добиете крем.
- Тргнете од оган и кога ќе се олади додајте 250 грама маргарин претходно изматен со шеќерот во прав.
- Печениот пандишпан пресечете го на половина. Едната половина премачкајте ја со направениот фил од бело чоколадо, па покријте со другата половина.
- Прелијте со глазура направена од 2-те темни чоколади за готвење, 4 лажици млеко, 4 лажици шеќер и 150 грама маргарин.
- Тортата ставете ја во фрижидер најмалку 1 час пред да ја сечете и употребите.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во