Рецепти
Турски десерт од тиква Ана Ѓорова

Традиционален турски десерт одличен за празничните денови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиква(1 )

Шеќер(2 Чаши)

Сол(1 Прстофат)

Стапче цимет(2 )

Ореви(4-5 Шаки)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Излупете ја и исчистете ја тиквата, па исечете ја на крупни парчиња.
  2. Парчињата тиква ставете ги во тавче, наросете шеќер, прстофат сол, додајте ги стапчињата цимет, покријте со капак и оставете да отстои преку ноќ.
  3. Утредента тиквата ќе пушти вода, така што нема да има потреба да додавате вода кога ќе ја готвите.
  4. Додајте ги сечканите ореви и гответе ја тиквата на умерен оган околу 30 минути, односно додека омекне и додека се направи сируп од шеќерот и сокот. Протресувајте го тавчето одвреме навреме за да не загори шеќерот.
  5. Откако тиквата ќе биде готова, оставете да се олади неколку минути и извадете го циметот. Потоа послужете ја со парчиња ореви.
Банана залчиња
Дроб во кошулица
Овесни барови со јаворов сируп
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Посна сарма со праз и шампињони
Филе Велингтон
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Ролат со цимет и суво грозје
Чоколадни бомбици со авокадо
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Пита со јајца и кајмак
Печен ролат од свинско каре
Торта со печурки
Полнети телешки шницли
Крокети од полнети јајца
Банана бомбици со гранола
Солен колач праз и сирење
Домашен крем од кикирики
Лажни лазањи со зелка и колбаси
Кифли со виршла и кашкавал
Романски качамак
Чоколадни коцки со црн грав
Вегетаријански лазањи
Солена пита со маслинки
Полнет леб
Печена скуша (посно)
Тава пилешко со бешамел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: