Рецепти
Турски десерт од тиква
Традиционален турски десерт одличен за празничните денови
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Излупете ја и исчистете ја тиквата, па исечете ја на крупни парчиња.
- Парчињата тиква ставете ги во тавче, наросете шеќер, прстофат сол, додајте ги стапчињата цимет, покријте со капак и оставете да отстои преку ноќ.
- Утредента тиквата ќе пушти вода, така што нема да има потреба да додавате вода кога ќе ја готвите.
- Додајте ги сечканите ореви и гответе ја тиквата на умерен оган околу 30 минути, односно додека омекне и додека се направи сируп од шеќерот и сокот. Протресувајте го тавчето одвреме навреме за да не загори шеќерот.
- Откако тиквата ќе биде готова, оставете да се олади неколку минути и извадете го циметот. Потоа послужете ја со парчиња ореви.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во