Рецепти
Турски десерт од тиква Ана Ѓорова

Традиционален турски десерт одличен за празничните денови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиква(1 )

Шеќер(2 Чаши)

Сол(1 Прстофат)

Стапче цимет(2 )

Ореви(4-5 Шаки)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Излупете ја и исчистете ја тиквата, па исечете ја на крупни парчиња.
  2. Парчињата тиква ставете ги во тавче, наросете шеќер, прстофат сол, додајте ги стапчињата цимет, покријте со капак и оставете да отстои преку ноќ.
  3. Утредента тиквата ќе пушти вода, така што нема да има потреба да додавате вода кога ќе ја готвите.
  4. Додајте ги сечканите ореви и гответе ја тиквата на умерен оган околу 30 минути, односно додека омекне и додека се направи сируп од шеќерот и сокот. Протресувајте го тавчето одвреме навреме за да не загори шеќерот.
  5. Откако тиквата ќе биде готова, оставете да се олади неколку минути и извадете го циметот. Потоа послужете ја со парчиња ореви.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: