Рецепти
Турски ѓевречиња (посно)
Вкусни домашни ѓевречиња со чаша јогурт за појадок
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Сусам(300 Грама)
Мед(2 Супени лажици)
Вода(млака 500 мл )
Квасец(1 свеж )
Масло(4 Супени лажици)
Прашок за печиво(1/2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Квасецот изронете го и додајте го во сад со брашното.
- Потоа додајте ги маслото и прашокот за печиво и посолете.
- Додајте ја водата и со раката замесете тесто, па оставете го да стасува 30 минути.
- Стасаното тесто размесете го со рака на набрашнета работна маса, исечете го на 7 еднакви дела и формирајте топчиња.
- Од првото топче со раце развлечете долгнавеста форма и формирајте го ѓеврекот соединувајќи ги краевите.
- На истиот начин формирајте ги сите ѓевреци.
- Во зовриена вода во тенџере на оган додајте го медот и мешајте додека да се растопи.
- Првиот ѓеврек ставете го во тенџерето и варете го 30 секунди.
- Со лажица решетка извадете го ѓеврекот од тенџерето, од сите страни извалкајте го со сусам и ставете го во тава за печење обложена со хартија за печење.
- Истата постапка повторете ја со сите ѓевреци.
- Ставете ја тавата во рерна и печете 30 минути на температура од 200 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во