Рецепти
Турски омлет (Менемен) Ана Ѓорова

Традиционално јадење од турската кујна со пикантен вкус кој нема да Ве остави рамнодушни

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Кромид(2 Главици)

Црвена пиперка(1 )

Чили пиперка(2 )

Домат(400 Грама)

Шеќер во прав(1 Супена лажица)

Јајце(4 )

Свеж магдонос(0.5 Шака)

Јогурт(6 Супени лажици)

Бел лук, излупен и згмечен(2 Чешниња)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 25 минути

  1. Исечкајте ги двете главици кромид, чили пиперките, црвената пиперка и пржете ги додека не омекнат.
  2. Во тавата за пржење, додајте ги доматите и шеќерот и мешајте убаво додека не испари течноста.
  3. Со дрвена лажица направете простор во тавата и скршете ги јајцата врз смесата. Поклопете и гответе на тивок оган.
  4. Во друг сад подгответе го сосот за турскиот омлет: измешајте го јогуртот со исечканиот лук и со останатите зачини. Послужете од тавата за печење, додавајќи го сосот одозгора и парчињата крупно сечкан магдонос за декорација.
Јафа бомбици
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Шеќерни прженки
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Смути од јапонски јаболки и круши
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Експрес-пилешко со зеленчук
Сусам топчиња
Пилешки џигер во пиво
Колачиња зелени елки
Пилешко со лимон
Кнедли од крем сирење
Енергетски залчиња од тиква
Смути со киви и банани
Ролат со кокос
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Топчиња од палента
Чај со јаболко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: