Рецепти
Вардарски ќофтиња
Пржени ќофтиња во земјена тава со сос од зеленчук
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мешано мелено месо(500 Грама)
Леб(2 Парчиња)
Млеко(колку да се потопат лепчињата )
Јајце(1 )
Кромид(2 Главици)
Црвена пиперка(2 )
Карфиол(100 Грама)
Грашок(100 Грама)
Домат(2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Во тава се пропржува една главица сечкан кромид додека убаво омекне.
- Во сад се мешаат меленото месо, 2 парчиња леб потопени во млеко, 1 јајце, пржениот кромид, сол и бибер.
- Со рака се замесува целата смеса, па се формираат ќофтиња кои се пржат во тавата со масло од двете страни. Се тргаат во чинија настрана и се покриваат со капак.
- Се пржи посебно друга главица кромид во тенџере, се додаваат сечкани моркови и пиперките, се пропржуваат, па се додава 2 дл вода. Се покрива со капак и откога ќе зоврие, се додаваат грашакот и карфиолот.
- Зеленчукот се вари додека омекне, па потоа се додаваат доматите, се посолува и се претура во земјена тава, а врз зеленчукот пржените ќофтиња.
- Сето заедно се потпекува во рерна на 200 степени, околу 20 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во