Рецепти
Вардарски ќофтиња Ана Ѓорова

Пржени ќофтиња во земјена тава со сос од зеленчук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мешано мелено месо(500 Грама)

Леб(2 Парчиња)

Млеко(колку да се потопат лепчињата )

Јајце(1 )

Кромид(2 Главици)

Сол

Бибер

Црвена пиперка(2 )

Карфиол(100 Грама)

Грашок(100 Грама)

Домат(2 )

Морков

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Во тава се пропржува една главица сечкан кромид додека убаво омекне.
  2. Во сад се мешаат меленото месо, 2 парчиња леб потопени во млеко, 1 јајце, пржениот кромид, сол и бибер.
  3. Со рака се замесува целата смеса, па се формираат ќофтиња кои се пржат во тавата со масло од двете страни. Се тргаат во чинија настрана и се покриваат со капак.
  4. Се пржи посебно друга главица кромид во тенџере, се додаваат сечкани моркови и пиперките, се пропржуваат, па се додава 2 дл вода. Се покрива со капак и откога ќе зоврие, се додаваат грашакот и карфиолот.
  5. Зеленчукот се вари додека омекне, па потоа се додаваат доматите, се посолува и се претура во земјена тава, а врз зеленчукот пржените ќофтиња.
  6. Сето заедно се потпекува во рерна на 200 степени, околу 20 минути.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: