Рецепти
Вариво од бамњи Ана Ѓорова

Здраво и вкусно вариво од бамњи и домати како одлична идеја за вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Бамја(500 Грама)

Домат(4-5 )

Брашно(1-2 Супени лажици)

Кромид(2-3 Главици)

Оцет(2-3 Супени лажици)

Свеж магдонос(1 Китка)

Масло(2-3 Супени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Црвен пипер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Бамњите се чистат, се потопуваат во сол и оцет, се мијат и се варат, менувајќи 2-3 води.
  2. Во меѓувреме се сечкаат кромидот и магдоносот, се пропржуваат на зејтин и се додаваат зачини по вкус.
  3. Кога кромидот ќе омекне, се додава брашно, уште малку се пржи, па се додава 1 кафена лажица црвен пипер и исечкани домати.
  4. Сè тоа се става врз сварените и исцедени бамњи.
  5. Се посолува по вкус, се додава малку вода, се поклопува и се остава да крчка на тивок оган околу 25-30 минути.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: