Рецепти
Вариво од бамњи
Здраво и вкусно вариво од бамњи и домати како одлична идеја за вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Бамја(500 Грама)
Домат(4-5 )
Брашно(1-2 Супени лажици)
Кромид(2-3 Главици)
Оцет(2-3 Супени лажици)
Свеж магдонос(1 Китка)
Масло(2-3 Супени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Црвен пипер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Бамњите се чистат, се потопуваат во сол и оцет, се мијат и се варат, менувајќи 2-3 води.
- Во меѓувреме се сечкаат кромидот и магдоносот, се пропржуваат на зејтин и се додаваат зачини по вкус.
- Кога кромидот ќе омекне, се додава брашно, уште малку се пржи, па се додава 1 кафена лажица црвен пипер и исечкани домати.
- Сè тоа се става врз сварените и исцедени бамњи.
- Се посолува по вкус, се додава малку вода, се поклопува и се остава да крчка на тивок оган околу 25-30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во