Рецепти
Вариво од бамњи Ана Ѓорова

Здраво и вкусно вариво од бамњи и домати како одлична идеја за вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Бамја(500 Грама)

Домат(4-5 )

Брашно(1-2 Супени лажици)

Кромид(2-3 Главици)

Оцет(2-3 Супени лажици)

Свеж магдонос(1 Китка)

Масло(2-3 Супени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Црвен пипер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Бамњите се чистат, се потопуваат во сол и оцет, се мијат и се варат, менувајќи 2-3 води.
  2. Во меѓувреме се сечкаат кромидот и магдоносот, се пропржуваат на зејтин и се додаваат зачини по вкус.
  3. Кога кромидот ќе омекне, се додава брашно, уште малку се пржи, па се додава 1 кафена лажица црвен пипер и исечкани домати.
  4. Сè тоа се става врз сварените и исцедени бамњи.
  5. Се посолува по вкус, се додава малку вода, се поклопува и се остава да крчка на тивок оган околу 25-30 минути.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: