Рецепти
Васина торта Ана Ѓорова

Вкусна и богата торта со пандишпан, слој од чоколадо, ореви и шлаг

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(9 )

Путер(250 Грама)

Мелени ореви(300 Грама)

Шеќер(300 Грама)

Портокал(1 )

Црно чоколадо(100 Грама)

Брашно(1/2 Супена лажица)

Шеќер во прав(100 Грама)

Млеко(150 Милилитри)

Вода(200 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Со миксер изматете 5 јајца со 5 лажици шеќер. Матете додека шеќерот не се растопи, а потоа додајте го брашното и 6 лажици мелени ореви, повторно промешајте и ставете го во тава обложена со хартија да се пече 15-тина минути на температура од 200°C.
  2. Во сад со млеко додајте 2 лажици шеќер и ставете на оган. Кога ќе зоврие, додајте ги преостанатите мелени ореви, 4 лажици шеќер и промешајте.
  3. Во меѓувреме, стопете го чоколадото во тенџере со малку млеко. Кога ќе се стопи чоколадото, додајте го филот од шеќер, мелени ореви и млеко и мешајте додека двете смеси не се соединат.
  4. Изматете ги со миксер преостанатите жолчки од јајце со 4 лажици шеќер. Матете додека шеќерот не се растопи, а потоа додајте ги во тенџерето со смесата од чоколадо. Сè убаво промешајте и доколку филот ја нема потребната густина, додајте уште малку мелени ореви.
  5. Путерот изматете го со миксер и постепено додавајте го шеќерот во прав. Продолжете со матење додека путерот не стане пенест. Потоа додајте го претходно подготвениот фил, измешајте и изрендајте кора од 1 портокал. Целата смеса убаво изматете ја со мискер за да се соедини.
  6. Испечениот пандишпан извадете го од рерната, со нож одлепете ги краевите од пандишпанот од тавата и потоа превртете го врз работната маса и отстранете ја хартијата за печење. Ставете го врз чинија за торта, боцнете го со чепкалка или вилушка и полејте го со сок од 1 портокал. Потоа, со претходно подготвената смеса, филувајте го пандишпанот на чинијата.
  7. Преостанатиот шеќер ставете го во тенџере на оган и додајте вода за да сварите густ шербет, погуст отколку за слатко. Потоа, во сад за матење изматете 4 белки, ставете од густиот шербет и непрекинато матете со миксер.
  8. Така подготвениот шлаг, нанесете го врз тортата и размачкајте го со нож. Со преостанатиот шлаг наполнете готварски шприц и декорирајте ја васината торта. Одозгора изрендајте црна чоколада и послужете.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: