Рецепти
Вегетаријански полнети патлиџани (хроно)
Печени модри патлиџани, полнети со печурки, домати, магдонос, кромид и праз
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Модар патлиџан(2 )
Кромид(1 Главица)
Праз(1/2 )
Лук(1 Чешне)
Црвена пиперка(1 )
Свежи шампињони(100 Грама)
Шери домати(100 Грама)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
Свеж магдонос(1 Китка)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Пресечете ги патлиџаните на половина по должина, засечете ги неколку пати по дијагонала и со лажица извадете ја средината и исечкајте ја на коцки.
- На масло пржете ги ситно сечканите кромид и праз. Додајте пиперка исечкана на коцки и лук.
- Динстајте кратко, а потоа додајте ги коцките од модар патлиџан и зачинете по вкус.
- Исечете ги печурките на листови, додајте го останатиот зеленчук и динстајте уште неколку минути. На крај, додајте ги половинките од шери доматите и посипете до сечкан магдонос.
- Издлабените половинки од патлиџаните ставете ги во тепсија за печење, наполнете ги со приготвениот фил и полијте со малку масло и вода.
- Печете 30 минути на 200 степени додека омекне зеленчукот, а потоа послужете го јадењето топло.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во