Рецепти
Вегетаријански полнети патлиџани (хроно) Ана Ѓорова

Печени модри патлиџани, полнети со печурки, домати, магдонос, кромид и праз

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Модар патлиџан(2 )

Кромид(1 Главица)

Праз(1/2 )

Лук(1 Чешне)

Црвена пиперка(1 )

Свежи шампињони(100 Грама)

Шери домати(100 Грама)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

Свеж магдонос(1 Китка)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Пресечете ги патлиџаните на половина по должина, засечете ги неколку пати по дијагонала и со лажица извадете ја средината и исечкајте ја на коцки.
  2. На масло пржете ги ситно сечканите кромид и праз. Додајте пиперка исечкана на коцки и лук.
  3. Динстајте кратко, а потоа додајте ги коцките од модар патлиџан и зачинете по вкус.
  4. Исечете ги печурките на листови, додајте го останатиот зеленчук и динстајте уште неколку минути. На крај, додајте ги половинките од шери доматите и посипете до сечкан магдонос.
  5. Издлабените половинки од патлиџаните ставете ги во тепсија за печење, наполнете ги со приготвениот фил и полијте со малку масло и вода.
  6. Печете 30 минути на 200 степени додека омекне зеленчукот, а потоа послужете го јадењето топло.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: