Рецепти
Вегетаријанско рижото со ананас и блитва
Лесно летно рижото со необичен вкус кој одлично оди во комбинација со свежа салата од цвекло
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 35 минути.
- Интегралниот ориз се вари и се остава да стои 15 минути. За разлика од белиот,интегралниот ориз треба да се вари 5-10 минути бидејќи е потврд.
- Се сечка пола ананас на ситни парчиња, кои се ставаат во тава, претходно полиена со кокосово масло за пржење.
- Ананасот се пржи на средна температура додека добие малку потемна боја и да ја пушти течноста.
- Така испржениот ананас го додаваме кај оризот заедно со кокосовото масло во кое се пржеше.
- Во друго тенџере на пареа омекнуваат листовите блитва, се сечкаат и се додаваат на рижотото. Се меша внимателно и се додава сол по вкус.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во