Рецепти
Велигденски зајчиња Ана Ристеска

Декоративно лепче за Велигден кое ќе ја разубави вашата трпеза

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Масло(1 Чаша)

Квасец(25 Грама)

Јајце(1 )

Жолчка од јајце(1 )

Млеко(3 Децилитри)

Сусам

Сол(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Во брашното се додаваат квасецот растопен во малку млеко, едно јајце, маслото, млакото млеко, солта и се замесува меко тесто. Тестото се дели на два дела.
  2. Се обликуваат главата и телото на зајчето. Се прават нозете и телото. Потоа се прават топчињата за рацете, носот и за ушите на зајчето.
  3. Носот од зајчето се обележува со црна маслинка.
  4. Од ова тесто се прават две зајчиња. зајчињата се мачкаат со жолчка и по желба се посипуваат со сусам. Треба да нараснат само 10 минути, за да не се расипе обликот, и се печат 20 минути на 200 степени.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: