Рецепти
Велигденски зајчиња
Декоративно лепче за Велигден кое ќе ја разубави вашата трпеза
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(600 Грама)
Масло(1 Чаша)
Квасец(25 Грама)
Јајце(1 )
Жолчка од јајце(1 )
Млеко(3 Децилитри)
Сол(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Во брашното се додаваат квасецот растопен во малку млеко, едно јајце, маслото, млакото млеко, солта и се замесува меко тесто. Тестото се дели на два дела.
- Се обликуваат главата и телото на зајчето. Се прават нозете и телото. Потоа се прават топчињата за рацете, носот и за ушите на зајчето.
- Носот од зајчето се обележува со црна маслинка.
- Од ова тесто се прават две зајчиња. зајчињата се мачкаат со жолчка и по желба се посипуваат со сусам. Треба да нараснат само 10 минути, за да не се расипе обликот, и се печат 20 минути на 200 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во