Рецепти
Велигденски зајчиња Ана Ристеска

Декоративно лепче за Велигден кое ќе ја разубави вашата трпеза

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Масло(1 Чаша)

Квасец(25 Грама)

Јајце(1 )

Жолчка од јајце(1 )

Млеко(3 Децилитри)

Сусам

Сол(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Во брашното се додаваат квасецот растопен во малку млеко, едно јајце, маслото, млакото млеко, солта и се замесува меко тесто. Тестото се дели на два дела.
  2. Се обликуваат главата и телото на зајчето. Се прават нозете и телото. Потоа се прават топчињата за рацете, носот и за ушите на зајчето.
  3. Носот од зајчето се обележува со црна маслинка.
  4. Од ова тесто се прават две зајчиња. зајчињата се мачкаат со жолчка и по желба се посипуваат со сусам. Треба да нараснат само 10 минути, за да не се расипе обликот, и се печат 20 минути на 200 степени.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: