Рецепти
Велигденско гнездо
Декоративен велигденски куглоф кој е одлично предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(3 )
Масло(200 Милилитри)
Кисело млеко(200 Милилитри)
Урда(200 Грама)
Прашок за печиво(1 )
Брашно(400 Грама)
Спанаќ(250 Грама)
Сусам(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Прво убаво ги матиме јајцата во вангла, потоа во изматените јајца ги додаваме маслото, урдата, киселото млеко, па мешаме со маталка.
- Со лажица постепено ги додаваме брашното и прашокот за печиво и продолжуваме да мешаме додека се добие хомогена смеса.
- На крајот во оваа смеса ги додаваме исечканиот спанаќ и сусамот. Промешуваме.
- Смесата ја ставаме во претходно подмачкан куглоф и печеме на 200 степени, од 20 до 25 минути или додека зарумени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во