Рецепти
Виршли цвет во тесто Ана Ѓорова

Декоративно печиво со виршли одлично за појадок

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Млеко(500 Милилитри)

Квасец(1 )

Сол(1 Супена лажица)

Шеќер(1 Супена лажица)

Масло(1 Чаша)

Прашок за печиво(1 )

Виршли

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Од сите состојки се замесува тесто меко како за кифлички и се остава да стаса околу 45 минути.
  2. Потоа се дели на 10 дела. Секој дел се расукува во форма на квадрат со дебелина од 1 см и со должина колку виршлите.
  3. Виршлата се завиткува во ролна. Ролната се сече на 4 места, само не докрај и се добиваат 5 еднакви дела.
  4. Деловите се виткаат во форма на цвет и се ставаат во подмачкан плех.

 

virsli

 

5. Одозгора се премачкуваат со жолчки и се наросуваат со сусам или со сечкан млад кромид, праз или магдонос.

6. Се ставаат да се печат околу 30 минути во рерна на 180 степени.

Весела торта
Пуслици со ореви
Посни медени колачи
Суви колачи со лешници
Овошна векна
Колач од дуњи
Шеќерни јаболки
Лимон-колач
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Туткана гибаница
Посен колач со кафе
Посен колач со мармалад од сливи
Колач со медени срца
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Бисквит торта со јаболки
Пудинг колач со јаболки
Колач од моркови со крем
Чоколаден колач со јаболки и ореви
Еврејски колач
Француски штангли
Штангли со костен и чоколадо
Алегро колач
Бабин колач со јаболко
Блум штангли
Шербет пита со јаболки
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Лешник коцки

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: