Рецепти
Загребски шницли
Типичен хрватски неделен рецепт за ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Телешки шницли(6 Парчиња)
Кашкавал(6 Парчиња)
Шунка(6 Парчиња)
Јајце(2 )
Брашно(6 Супени лажици)
Презла(6 Супени лажици)
Масло(3 Супени лажици)
Путер(3 Супени лажици)
Сол(3 Кафени лажици)
Бибер(2 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Телешките шницли се посолуваат и се става бибер за малку да впие во месото.
- На половината се става парче шунка и парче кашкавал и се поклопува за да не се гледаат, па се валкаат шницлите во брашно, па во изматените јајца, па на крај во презла.
- Маслото и путерот убаво се загреваат и потоа шницлите се пржат на умерен оган, додека не добијат убава боја.
- Може да се комбинираат со пире од компир, парчиња лимон и со салата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во