Рецепти

Запечени тиквички со мелено месо
Послужете ги со салата од зеленчук или со доматен сос. На здравје!
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиквичка(3 )
Мешано мелено месо(1/2 Килограм)
Јајце(4 )
Павлака(1 )
Кромид(1 Главица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Испржете го ситно исечканиот кромид, додајте го меленото месо и пржете заедно, потоа додајте ги зачините и тргнете ја тавата од оган.
- Излупете ги тиквичките, исечете ги на тркалца, потоа испржете ги во врело масло. Оставете ги во сад со решетка да се исцедат од маслото.
- Во тепсија за печење наредете еден ред тиквички како за мусака, ставете го меленото месо и распоредете го еднакво насекаде, потоа додајте го и вториот дел од тиквичките.
- Додајте 1 литар вода и ставете ја тепсијата во рерна.
- Изматете ја павлаката со јајцата и прелејте ги тиквичките, потоа оставете ја тепсијата уште 10-тина минути во рерната да се допече јадењето.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во