Рецепти
Потпечено рижото со тиквички Ана Ѓорова

Одличен и лесен рецепт за ориз во рерна со тиквички, кашкавал, павлака и јајца

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ориз(250 Грама)

Тиквичка(2 )

Црн лук(1 Главица)

Рендан кашкавал(150 Грама)

Кисела павлака(2 Супени лажици)

Крем сирење(2 Супени лажици)

Јајце(3 )

Копар(1 Кафена лажица)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Оризот сварете го во солена вода, а потоа исцедете го од вишокот течност.
  2. Црниот лук исечете го на коцки, тиквиците излупете ги и изрендајте ги на крупно, а потоа пропржете ги на малку масло најпрвин лукот додека не омекне, па додајте ги тиквичките и динстајте на умерена температура додека не испари течноста.
  3. Измешајте го исцедениот ориз со тиквичките, додајте павлака, крем сирење, рендан кашкавал, јајца, сечкан копар и сол и бибер по вкус. Полека промешајте за да се соединат состојките.
  4. Во намастен огноотпорен сад ставете ја добиената смеса и печете на 200 степени додека не зарумени.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: