Рецепти

Потпечено рижото со тиквички
Одличен и лесен рецепт за ориз во рерна со тиквички, кашкавал, павлака и јајца
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ориз(250 Грама)
Тиквичка(2 )
Црн лук(1 Главица)
Рендан кашкавал(150 Грама)
Кисела павлака(2 Супени лажици)
Крем сирење(2 Супени лажици)
Јајце(3 )
Копар(1 Кафена лажица)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Оризот сварете го во солена вода, а потоа исцедете го од вишокот течност.
- Црниот лук исечете го на коцки, тиквиците излупете ги и изрендајте ги на крупно, а потоа пропржете ги на малку масло најпрвин лукот додека не омекне, па додајте ги тиквичките и динстајте на умерена температура додека не испари течноста.
- Измешајте го исцедениот ориз со тиквичките, додајте павлака, крем сирење, рендан кашкавал, јајца, сечкан копар и сол и бибер по вкус. Полека промешајте за да се соединат состојките.
- Во намастен огноотпорен сад ставете ја добиената смеса и печете на 200 степени додека не зарумени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во