Рецепти
Запиеканка со печурки ( Zapiekanka z pieczarkami )
Полски специјалитет
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свежи шампињони(500 Грама)
Кромид(1 )
Путер(2 - 3 Кафени лажици)
Кашкавал(150 Грама)
Багет(4 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Кромидот се сече на ситни коцки, па се пржи на путер да порумени.
- Се додават ренданите печурки и се динста додека да омекне ( околу 10 минути ).
- Се додаваат сол, бибер и зачини по вкус.
- Секоја бакетка се сече на половина и се мачка со составот ( смесата ).
- Се посипува одозгора со рендан кашкавал.
- Се пече во рерна на 180 степени ( 3 – 5 минути или повеќе за покрцкаво лепче ) додека да се растопи кашкавалот.
- Готовата запиеканка се сервира со кечап или некој друг сос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во