Рецепти
Зебра колач
Овој рецепт е лесен за подготвување и за јадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(1 литар + 300 мл )
Шеќер(350 Грама)
Гриз(8 Супени лажици)
Јајце(6 )
Масло(150 Грама)
Брашно(300 Грама)
Прашок за печиво(1 )
Какао(2 Супени лажици)
Кокос(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Се вари прво филот: 1 литар млеко, со 200 г шеќер и 8 лажици гриз.
- Смесата се меша и се вари да згусне.
- Кога ќе се олади, се додаваат кокос, кршени ореви ( по желба ) и суво грозје.
- Се прави тестото од јајцата, 150 г шеќер, маслото, брашното, 300 мл млеко, 1 пециво и 2 лажици какао.
- Половина од смесата за тесто се става во тавче и се потпекува.
- Се вади од рерна и се става филот, па се става другото тесто и се пече.
- Печениот колач се прелива со чоколадо и кокос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во