Рецепти
Зебра колач Ана Ристеска

Овој рецепт е лесен за подготвување и за јадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(1 литар + 300 мл )

Шеќер(350 Грама)

Гриз(8 Супени лажици)

Јајце(6 )

Масло(150 Грама)

Брашно(300 Грама)

Прашок за печиво(1 )

Какао(2 Супени лажици)

Суво грозје

Кокос(200 Грама)

Сечкани ореви

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Се вари прво филот: 1 литар млеко, со 200 г шеќер и 8 лажици гриз.
  2. Смесата се меша и се вари да згусне.
  3. Кога ќе се олади, се додаваат кокос, кршени ореви ( по желба ) и суво грозје.
  4. Се прави тестото од јајцата, 150 г шеќер, маслото, брашното, 300 мл млеко, 1 пециво и  2 лажици какао.
  5. Половина од смесата за тесто се става во тавче и се потпекува.
  6. Се вади од рерна и се става филот, па се става другото тесто и се пече.
  7. Печениот колач се прелива со чоколадо и кокос.

 

Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: