Рецепти
Желе од мушмули
Желето може да го употребувате до една година ако го чувате во фрижидер
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мушмула(1,4 Килограми)
Јаболко(1 )
Свеж сок од лимон(1/2 )
Шеќер(600 Грама)
Вода(2 Литри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Измијте ги мушмулите и јаболката и ставете ги во тенџере. Не ги чистете мушмулите од семките и од кожата, а јаболките само исечкајте ги на парчиња.
- Во тенџерето додајте го и лимонот и водата.
- Оставете водата да почне да врие, а потоа намалете ја температурата и оставете да се варат уште 45 минути.
- На сито ставете газа и сипете ја течноста со плодовите да се цеди во еден сад преку ноќ. Не ги притискајте овошките за да истече повеќе сок бидејќи желето ќе ви биде матно.
- Утредента ставете ја течноста во тенџере и додајте го шеќерот. Гответе додека не се формира желе.
- Вака подготвеното желе сипете го во чисти тегли и чувајте го во фрижидер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во