Рецепти
Желе од мушмули Ана Ристеска

Желето може да го употребувате до една година ако го чувате во фрижидер

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мушмула(1,4 Килограми)

Јаболко(1 )

Свеж сок од лимон(1/2 )

Шеќер(600 Грама)

Вода(2 Литри)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Измијте ги мушмулите и јаболката и ставете ги во тенџере. Не ги чистете мушмулите од семките и од кожата, а јаболките само исечкајте ги на парчиња.
  2. Во тенџерето додајте го и лимонот и водата.
  3. Оставете водата да почне да врие, а потоа намалете ја температурата и оставете да се варат уште 45 минути.
  4. На сито ставете газа и сипете ја течноста со плодовите да се цеди во еден сад преку ноќ. Не ги притискајте овошките за да истече повеќе сок бидејќи желето ќе ви биде матно.
  5. Утредента ставете ја течноста во тенџере и додајте го шеќерот. Гответе додека не се формира желе.
  6. Вака подготвеното желе сипете го во чисти тегли и чувајте го во фрижидер.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: