Рецепти
Желе од мушмули Ана Ристеска

Желето може да го употребувате до една година ако го чувате во фрижидер

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мушмула(1,4 Килограми)

Јаболко(1 )

Свеж сок од лимон(1/2 )

Шеќер(600 Грама)

Вода(2 Литри)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Измијте ги мушмулите и јаболката и ставете ги во тенџере. Не ги чистете мушмулите од семките и од кожата, а јаболките само исечкајте ги на парчиња.
  2. Во тенџерето додајте го и лимонот и водата.
  3. Оставете водата да почне да врие, а потоа намалете ја температурата и оставете да се варат уште 45 минути.
  4. На сито ставете газа и сипете ја течноста со плодовите да се цеди во еден сад преку ноќ. Не ги притискајте овошките за да истече повеќе сок бидејќи желето ќе ви биде матно.
  5. Утредента ставете ја течноста во тенџере и додајте го шеќерот. Гответе додека не се формира желе.
  6. Вака подготвеното желе сипете го во чисти тегли и чувајте го во фрижидер.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: