Рецепти
Зимски колач (посно)
Вкусно и едноставно
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Сок од портокал(500 Милилитри)
Мармалад од шипки(6 Супени лажици)
Шеќер(100 Грама)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Мелени ореви(100-150 Грама)
Брашно(100 Грама)
Какао(2 Кафени лажици)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Масло(100 Милилитри)
Црно чоколадо(100 Грама)
Мелени бисквити(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Во вангличка се соединуваат состојките за тесто. Се налива сокот од портокал (350 мл), се додава мармаладот (4 лажици), шеќерот, какаото, пецивото, брашното, кората од портокал, маслото, ванилата и оревите. Сето лесно се промешува.
- Смесата се истура во мала ростер тава и се пече околу 35-40 минути на 180 степени.
- Испечениот колач е мек и сочен, нешто како браунис. Го оставаме да се лади.
- За преливот на тивок оган го растопуваме чоколадото, го додаваме мармаладот (2 лажици), сокот од портокал (150 мл), бисквитите. Сето го соединуваме и го нанесуваме врз испечениот колач. По желба посипуваме со мелени ореви. Сечиме штангли и послужуваме.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во