Рецепти
Гризник со рибизли Ана Ристеска

Летен и освежителен десерт со црвени рибизли кој можете да го послужите со сладолед по желба

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Гриз(250 Грама)

Шеќер(250 Грама)

Јогурт(250 Милилитри)

Јајце(1 )

Црвени рибизли(200 Грама)

Брашно(2 Супени лажици)

Сода бикарбона(1 Кафена лажица)

Оцет(2 Кафени лажици)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 55 минути

  1. Во длабок сад, јајцето сe мaти со шеќер и со сол.
  2. Во истиот сад се додаваат јогуртот, гризот и брашното, како и сода бикарбоната и оцетот. Се замесува тесто.
  3. Се додава и претходно растопениот путер, па се измесува убаво мазно тесто.
  4. Половината од тестото се става во плех и врз него се распоредуваат убаво измиените зрна рибизли, па потоа се става и вториот слој од преостанатата половина од тестото.
  5. Колачот се пече во загреана рерна, 40 минути на 200 степени.
Весела торта
Пуслици со ореви
Посни медени колачи
Суви колачи со лешници
Овошна векна
Колач од дуњи
Шеќерни јаболки
Лимон-колач
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Туткана гибаница
Посен колач со кафе
Посен колач со мармалад од сливи
Колач со медени срца
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Бисквит торта со јаболки
Пудинг колач со јаболки
Колач од моркови со крем
Чоколаден колач со јаболки и ореви
Еврејски колач
Француски штангли
Штангли со костен и чоколадо
Алегро колач
Бабин колач со јаболко
Блум штангли
Шербет пита со јаболки
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Лешник коцки

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: