Рецепти
Руски колач со афион Ана Ристеска

Одличен десерт за сите љубители на слатки со афион

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Жолчка од јајце(1 )

Јајце(1 )

Квасец во прав(1 Пакување)

Јогурт(150 Милилитри)

Шеќер(10 Супени лажици)

Путер(1 Супена лажица)

Масло(3 Супени лажици)

Афион(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 90 минути

  1. Во сад за месење ги ставаме брашното, еден сув квасец, 4 лажици шеќер и сето тоа го промешуваме. Додаваме јајце, јогурт, масло и путер, па замесуваме тесто.
  2. Тестото го покриваме со крпа и го оставаме половина час на топло. Потоа го размесуваме и пак го чекаме уште половина час.
  3. Фил: афионот се вари во мала количина вода до испарување. Потоа додаваме 6 лажици шеќер и убаво мешаме.
  4. Од стасаното тесто правиме тенок слој и одозгора рамномерно го редиме филот од афион.
  5. Тестото го виткаме во ролат, ги сечкаме краевите и ги спојуваме.
  6. Ролатот го ставаме во пекарска хартија и внимателно го сечеме со нож на парчиња од еден сантиметар, но не до крај за да не направиме ливчиња.
  7. Формирање: едно ливче вртиме навнатре, а двете следни нанадвор, вртејќи ги така сите до крај.
  8. Претходно исечканите краеви ги спојуваме и ги вклопуваме во центарот на колачот.
  9. Колачот го премачкуваме со жолчка и го печеме 20-25 минути на 200 степени.
Весела торта
Пуслици со ореви
Посни медени колачи
Суви колачи со лешници
Овошна векна
Колач од дуњи
Шеќерни јаболки
Лимон-колач
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Туткана гибаница
Посен колач со кафе
Посен колач со мармалад од сливи
Колач со медени срца
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Бисквит торта со јаболки
Пудинг колач со јаболки
Колач од моркови со крем
Чоколаден колач со јаболки и ореви
Еврејски колач
Француски штангли
Штангли со костен и чоколадо
Алегро колач
Бабин колач со јаболко
Блум штангли
Шербет пита со јаболки
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Лешник коцки

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: