Рецепти
Англиска пита со вишни Ана Ѓорова

Вкусен рецепт кој може да го подготвите и со јагоди

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(200 Грама)

Путер(170 Грама)

Сол(1 Прстофат)

Шеќер(2 Супени лажици)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Вода(10 Супени лажици)

Мармалад од кајсии(3 Супени лажици)

Вишни(600 Грама)

Шеќер во прав(200 Грама)

Свеж сок од лимон(1 Кафена лажица)

Нишесте (пченкарен скроб)(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути

  1. Замесете го тестото мешајќи ги брашното, солта и путерот и додавајќи постепено ладна вода додека не ја добиете посакуваната цврстина на тестото.
  2. Поделете го тестото на два дела и со сукало развечете ги корите во големина на тавата за печење која е подмачкана со маргарин.
  3. Кората наросете ја со густин, па одозгора ставете ги вишните (од конзерва) и наросете со ванилин шеќер и обичен шеќер.
  4. Покријте ги вишните со втората кора и прободете ја со вилушка.
  5. Ставете ја питата да се пече на умерена температура додека не добие светло златна боја.
  6. Кога ќе биде готова, премачкајте ја со мармалад или џем од кајсии.
  7. На страна изматете го шеќерот во прав со сокот од лимон и на крај прелијте ја питата.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: