Рецепти

Англиска пита со вишни
Вкусен рецепт кој може да го подготвите и со јагоди
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(200 Грама)
Путер(170 Грама)
Сол(1 Прстофат)
Шеќер(2 Супени лажици)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Вода(10 Супени лажици)
Мармалад од кајсии(3 Супени лажици)
Вишни(600 Грама)
Шеќер во прав(200 Грама)
Свеж сок од лимон(1 Кафена лажица)
Нишесте (пченкарен скроб)(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Замесете го тестото мешајќи ги брашното, солта и путерот и додавајќи постепено ладна вода додека не ја добиете посакуваната цврстина на тестото.
- Поделете го тестото на два дела и со сукало развечете ги корите во големина на тавата за печење која е подмачкана со маргарин.
- Кората наросете ја со густин, па одозгора ставете ги вишните (од конзерва) и наросете со ванилин шеќер и обичен шеќер.
- Покријте ги вишните со втората кора и прободете ја со вилушка.
- Ставете ја питата да се пече на умерена температура додека не добие светло златна боја.
- Кога ќе биде готова, премачкајте ја со мармалад или џем од кајсии.
- На страна изматете го шеќерот во прав со сокот од лимон и на крај прелијте ја питата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во