Рецепти
Ароматични германски колачиња Ана Ѓорова

Традиционални германски божиќни колачиња од мешавина ароматични зачини кои им даваат на колачињата извонреден вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Меласа(1/2 Чаша)

Несолен путер(1/2 Чаша)

Мед(1/4 Чаша)

Брашно(4 Чаши)

Шеќер(3/4 Чаша)

Кафеав шеќер(1/2 Чаша)

Цимет(2 Кафени лажици)

Кардамом(1 1/2 Кафена лажица)

Прашок за печиво(1 1/2 Кафена лажица)

Ѓумбир во прав(1 Кафена лажица)

Каранфилче(1 Кафена лажица)

Морско оревче(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Јајце(2 )

Шеќер во прав

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Во длабок сад измешајте ја меласата, медот и путерот. Ставете го садот на оган на тивко и мешајте додека да се растопи путерот и додека сите состојки се комбинираат во кремаста смеса, но не ја зовривајте смесата.
  2. Кога малку ќе се подолади смесата, додајте ги изматените јајца, измешајте и оставете настрана да се излади целосно.
  3. Во друг сад измешајте го брашното, шеќерот, кафеавиот шеќер, циметот, печивото, кардамомот, морското оревче, каранфилот, ѓумбирот, сол и бибер.
  4. Во смесата со јајцата додајте ги сувите состојки и мешајте сè заедно додека смесата не се соедини убаво. Потоа ставете ја смесата 2 часа да отстои во фрижидер.
  5. Загрејте ја рерната на 160 степени.
  6. Од смесата формитајте мали топчиња (со дијаметар околу 1 и пол сантиметар). Наредете ги врз намастена хартија за печење во плех, со растојание помеѓу и печете ги 12-15 минути.
  7. Откако целосно ќе се оладат, посипете ги шеќер во прав и послужете ги.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: