Рецепти

Ароматични копани со зеленчук
Пилешкото во маринада на овој начин е многу вкусно и лесно се подготвува
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки копан(со наткопан 3 )
Зелена бабура(4 )
Свеж босилек(3 Гранчиња)
Мед(1 Супена лажица)
Морков(3 )
Лук(2 Чешниња)
Кромид(2 Главици)
Зелени маслинки(100 Грама)
Рузмарин(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Во длабок измешајте 3 лажици маслиново масло и медот.
- Додајте 1 чешне ситно сечкан лук, рузмаринот, ситно сечкан босилек, сол и бибер.
- Копаните поделете ги од надкопаните и додајте ги во садот. Промешајте и оставете ги да отстојат 2 часа во маринадата.
- Кромидот исечкајте го на кругови, а морковите на тенки парчиња по должина.
- Магдоносот и преостанатото чешне лук ситно исечкајте ги, маслинките исечкајте ги на половина по должина, а бабурите исчистете ги од семки и дршки и исечкајте ги на парчиња.
- Кромидот ставете го во огноотпорен сад намастен со масло, додајте ги бабурите, морковите, маслинките, лукот и магдоносот и промешајте.
- Во садот наредете ги копаните и надкопаните и додајте ја маринадата.
- Зачинете со сол и бибер, садот затворете го со алуминиумска фолија и ставете го во рерна.
- Печете 50 минути на температура од 180 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во