Рецепти
Бајадера
Домашни бајадери по оригинален рецепт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шеќер(400 Грама)
Вода(10 Супени лажици)
Мелени бисквити(200 Грама)
Мелени ореви(150 Грама)
Путер(125 Грама)
Морско оревче(1 Кафена лажица)
Еурокрем(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 15 минути
- Во тенџере на оган зовријте ја водата со шеќерот и мешајте додека не се стопи шеќерот и додека не добиете густа смеса како шербет. Оставете настрана малку да се подолади.
- Откако ќе се олади смесата, во тенџерето се додаваат мелените ореви, мелените бисквити, путерот и меленото морско оревче.
- Добиената смеса ставете ја во плех покриен со фолија.
- Измешајте 100 грама еурокрем со 2 лажици шлаг (може за шлагот да матите белки од јајце со шеќер), а потоа смесата прелијте ја врз бајадерата.
- Ставете во фрижидер неколку часа да се олади, а потоа исечете на коцки и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во