Рецепти
Бајадера со костени Ана Ѓорова

Лесен и непечен десерт во кој ќе уживате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер(500 Грама)

Вода(200 Милилитри)

Маргарин(250 Грама)

Црно чоколадо(350 Грама)

Рум(3 Супени лажици)

Мелени бисквити(500 Грама)

Костен(варени лупени и мелени 500 грама )

Масло(3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во тенџере на оган ставете ги шеќерот и водата.
  2. По 10 минути варење на шербетот, во тенџерето додајте ги маргаринот и 200 г чоколадо искршено на парчиња и мешајте со лажица.
  3. Откако ќе се растопат, додајте ги румот и мелените бисквити и мешајте со лажица да се соедини.
  4. Правоаголниот калап обложете го со најлонска фолија, намастете ја фолијата со масло и во калапот нанесете половина од смесата од тенџерето.
  5. Врз неа нанесете ги мелените костени (претходно варени и излупени) и прекријте со преостанатата смеса од тенџерето.
  6. Покријте ја смесата со краевите на фолијата и ставете го калапот во фрижидер.
  7. Преостанатите 150 г чоколадо искршено на парчиња растопете го во тенџере на оган со 3 лажици масло.
  8. Откако бајадерата ќе се излади, извадете го калапот од фрижидер. Бајадерата извадете ја од калапот и прелијте ја со чоколадната глазура.
  9. Оставете ја бајадерата да се стегне, па исечете ја на парчиња.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: