Рецепти
Бајадера торта
За побогат вкус можете во тестото да додадете 150 г кршени лешници
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(8 )
Шеќер(8 Супени лажици)
Какао(3 Супени лажици)
Брашно(5 Супени лажици)
Мелени бисквити(300 грама (за филот) )
Млеко(топло 300 милилитри (за филот) )
Путер(250 грама (за филот) )
Шеќер во прав(250 грама (за филот) )
Мелени лешници(150 грама (за филот) )
Ванилин шеќер(2 пакувања (за филот) )
Шеќер(5 супени лажици (за глазурата) )
Млеко(5 супени лажици (за глазурата) )
Вода(5 супени лажици (за глазурата) )
Масло(1 супена лажица (за глазурата) )
Какао(4 супени лажици (за глазурата) )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Се матат 8 белки со 8 лажици шеќер во снег. Постепено се додаваат жолчките, една по една, и на крај се додаваат брашното и какакото, целата смеса убаво се меша и се става во плех обложен со хартија. Се пече на 200 степени.
- Мелената плазма се попарува со топло млеко. Настрана пенесто се мати путерот со шеќерот во прав. Оваа смеса се меша со плазмата, се додаваат мелените лешници и ванилиниот шеќер и убаво се меша да се изедначи.
- Тестото (изладено) се сече на три еднакви дела и секој од нив се мачка со еднаков дел од филот.
- На крај се прави глазурата. Сите состојки се ставаат во помал сад на оган и се меша. Се остава малку да се излади и се прелива целата торта.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во