Рецепти
Бајадера торта Ана Ристеска

За побогат вкус можете во тестото да додадете 150 г кршени лешници

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(8 )

Шеќер(8 Супени лажици)

Какао(3 Супени лажици)

Брашно(5 Супени лажици)

Мелени бисквити(300 грама (за филот) )

Млеко(топло 300 милилитри (за филот) )

Путер(250 грама (за филот) )

Шеќер во прав(250 грама (за филот) )

Мелени лешници(150 грама (за филот) )

Ванилин шеќер(2 пакувања (за филот) )

Шеќер(5 супени лажици (за глазурата) )

Млеко(5 супени лажици (за глазурата) )

Вода(5 супени лажици (за глазурата) )

Масло(1 супена лажица (за глазурата) )

Какао(4 супени лажици (за глазурата) )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Се матат 8 белки со 8 лажици шеќер во снег. Постепено се додаваат жолчките, една по една, и на крај се додаваат брашното и какакото, целата смеса убаво се меша и се става во плех обложен со хартија. Се пече на 200 степени.
  2. Мелената плазма се попарува со топло млеко. Настрана пенесто се мати путерот со шеќерот во прав. Оваа смеса се меша со плазмата, се додаваат мелените лешници и ванилиниот шеќер и убаво се меша да се изедначи.
  3. Тестото (изладено) се сече на три еднакви дела и секој од нив се мачка со еднаков дел од филот.
  4. На крај се прави глазурата. Сите состојки се ставаат во помал сад на оган и се меша. Се остава малку да се излади и се прелива целата торта.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: