Рецепти
Баклава со брусници Ана Ристеска

Сега слободно можете да кажете дека сте пробале секаква баклава 🙂

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(500 Грама)

Јајце(4 )

Шеќер(4 Супени лажици)

Брусница(300 Грама)

Гриз(10 Супени лажици)

Јогурт(200 Милилитри)

Масло(200 Милилитри)

Шеќер(400 Грама)

Вода(600 Милилитри)

Мед(4 Супени лажици)

Лимон(1 )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Во сад за матење ги кршиме јајцата. Го додаваме шеќерот и матиме со миксер додека не се растопи. Ги додаваме брусниците, 2 лажици масло, јогуртот и гризот. Непрекинато мешаме со лажица додека филот не се соедини.
  2. Две кори попрскуваме со по неколку лажици од преостанатото масло и ги ставаме една врз друга. Врз нив ја ставаме третата кора и ја премачкуваме со фил. Ги свиткуваме краевите на корите кон средината и виткаме ролат. Го ставаме во правоаголна тава за печење.
  3. На истиот начин подготвуваме уште 4 ролати и ги редиме во тавата. Тавата ја ставаме во рерна, печеме 30 минути на 180 степени и ја вадиме од рерна. Ја сечеме баклавата на парчиња.
  4. Започнуваме со подготовка на шербетот. Во тенџере на оган си ставаме шеќерот, водата и медот. Половина лимон цедиме во цедалка. И лимоновиот сок го додаваме во тенџерето. По 15 минути варење тенџерето со шербетот го тргаме од оган. Со врелиот шербет ја преливаме изладената баклава. Откако баклавата ќе се излади и ќе го впие шербетот е подготвена за служење.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: