Рецепти
Баклава со јогурт Ана Ѓорова

Интересен рецепт за баклава со ореви, јогурт и суво грозје што вреди да ја испробате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(500 Грама)

Јогурт(1 Чаша)

Шеќер(2 чаши + 1,2 кг за шербет )

Масло(1 Чаша)

Јајце(3 )

Суво грозје(200 Грама)

Гриз(2 Супени лажици)

Мелени ореви(400 Грама)

Сечкани ореви(100 Грама)

Ванилин шеќер(2 Пакувања)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Вода(1 Литар)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во еден сад се ставаат јајцата, јогуртот, 2 чаши шеќер, маслото, сувото грозје, гризот, оревите, печивото, ванилиниот шеќер и се меша со лажица за да се добие хомогена смеса.
  2. Во правоаголна тава прво се редат 3 кори една врз друга, се прскаат со масло, а потоа на секоја втора кора се нанесува од претходно приготвениот фил.
  3. Така се редат корите додека се потрошат, а на крај се ставаат 2 кори да се покрие филот. Одозгора се попрскува со масло.
  4. Се сече на парчиња и се пече на 200 степени околу 40 минути.
  5. Шербетот се прави со тоа што 1,2 кг шеќер се става во тенџере со 1 л вода да се вари и се меша додека целосно се растопи.
  6. Откако баклавата ќе се испече, се остава да се излади, врз неа се редат кришки лимон, а потоа се попарува со топол шербет.
  7. Се остава баклавата да го впие шербетот, па се сервира.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: