Рецепти
Баклава со вишни Ана Ѓорова

Летен, овошен рецепт за традиционалната баклава

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(500 Грама)

Јајце(4 )

Шеќер(5 Чаши)

Јогурт(1 Чаша)

Масло(1 Чаша)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Вишни(500-700 Грама)

Вода(4 Чаши)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Јајцата се матат со 1 чаша шеќер, јогурт, масло, прашак за печиво и исчистени и измиени вишни.
  2. Готовите кори за баклава се делат на два дела и се премачкуваат со претходно подготвениот фил од вишни. Во средината се ставаат исчистени вишни и се продолжува со редење и премачкување на втората половина вишни.
  3. Ставете ја баклавата да се пече околу 45 минути на 180°C додека не зарумени.
  4. Во меѓувреме, се подготвува шербет со мешање на 4 чаши вода и 4 чаши шеќер кои се ставаат во тенџере на оган и се оставаат 10-тина минути да вријат, додека шеќерот не се растопи.
  5. Со така подготвениот шербет, се полива оладената баклава и се сече на коцки или правоаголници.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: