Рецепти
Баклава со вишни Ана Ѓорова

Летен, овошен рецепт за традиционалната баклава

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(500 Грама)

Јајце(4 )

Шеќер(5 Чаши)

Јогурт(1 Чаша)

Масло(1 Чаша)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Вишни(500-700 Грама)

Вода(4 Чаши)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Јајцата се матат со 1 чаша шеќер, јогурт, масло, прашак за печиво и исчистени и измиени вишни.
  2. Готовите кори за баклава се делат на два дела и се премачкуваат со претходно подготвениот фил од вишни. Во средината се ставаат исчистени вишни и се продолжува со редење и премачкување на втората половина вишни.
  3. Ставете ја баклавата да се пече околу 45 минути на 180°C додека не зарумени.
  4. Во меѓувреме, се подготвува шербет со мешање на 4 чаши вода и 4 чаши шеќер кои се ставаат во тенџере на оган и се оставаат 10-тина минути да вријат, додека шеќерот не се растопи.
  5. Со така подготвениот шербет, се полива оладената баклава и се сече на коцки или правоаголници.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: