Рецепти
Баклава со вишни
Летен, овошен рецепт за традиционалната баклава
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(500 Грама)
Јајце(4 )
Шеќер(5 Чаши)
Јогурт(1 Чаша)
Масло(1 Чаша)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Вишни(500-700 Грама)
Вода(4 Чаши)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Јајцата се матат со 1 чаша шеќер, јогурт, масло, прашак за печиво и исчистени и измиени вишни.
- Готовите кори за баклава се делат на два дела и се премачкуваат со претходно подготвениот фил од вишни. Во средината се ставаат исчистени вишни и се продолжува со редење и премачкување на втората половина вишни.
- Ставете ја баклавата да се пече околу 45 минути на 180°C додека не зарумени.
- Во меѓувреме, се подготвува шербет со мешање на 4 чаши вода и 4 чаши шеќер кои се ставаат во тенџере на оган и се оставаат 10-тина минути да вријат, додека шеќерот не се растопи.
- Со така подготвениот шербет, се полива оладената баклава и се сече на коцки или правоаголници.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во