Рецепти
Бамји со пченка Ана Ѓорова

Здрава вечера од бамји и пченка во рерна

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Бамја(500 Грама)

Пченка(300 Грама)

Маргарин(40 Грама)

Брашно(30 Грама)

Бистра зеленчукова супа(4 Децилитри)

Млеко(1 1/2 Децилитри)

Сол

Бибер

Морско оревче

Лимон(1/2 )

Биено сирење(50 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Бамјите исчистете ги, отстранете им ги рачките и варете ги во посолена вода околу 15-тина минути, а потоа исцедете ги.
  2. Во меѓувреме растопете маргарин, додајте брашно, малку пропржете го, па прелијте со млекото и оставете да се вари околу 5 минути. Додајте сол, бибер, морско оревче и исцеден сок од 1/2 лимон.
  3. Претходно сварените зрна од пченка и бамјите ставете ги во огноотпорен сад намастен со маргарин и прелијте ги со приготвениот сос.
  4. Над сето тоа изрендајте сирење и ставете ги да се печат во загреана рерна на умерена температура околу 20-тина минути.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: