Рецепти
Бамји со пченка
Здрава вечера од бамји и пченка во рерна
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Бамја(500 Грама)
Пченка(300 Грама)
Маргарин(40 Грама)
Брашно(30 Грама)
Бистра зеленчукова супа(4 Децилитри)
Млеко(1 1/2 Децилитри)
Лимон(1/2 )
Биено сирење(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Бамјите исчистете ги, отстранете им ги рачките и варете ги во посолена вода околу 15-тина минути, а потоа исцедете ги.
- Во меѓувреме растопете маргарин, додајте брашно, малку пропржете го, па прелијте со млекото и оставете да се вари околу 5 минути. Додајте сол, бибер, морско оревче и исцеден сок од 1/2 лимон.
- Претходно сварените зрна од пченка и бамјите ставете ги во огноотпорен сад намастен со маргарин и прелијте ги со приготвениот сос.
- Над сето тоа изрендајте сирење и ставете ги да се печат во загреана рерна на умерена температура околу 20-тина минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во