Рецепти
Бамји во доматен сос Ана Ѓорова

Бамјите се богати со незаситени масни киселини, протеини, минерални материи, витамини и поседуваат антиоксидантско дејство – затоа се погодни за вашето здравје

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Бамја(1/2 Килограм)

Доматен сос(1/2 Литар)

Вода(3 Чаши)

Масло(50 Милилитри)

Брашно(3 Супени лажици)

Сол

Ѓумбир во прав(1/2 Кафена лажица)

Шеќер(1 Супена лажица)

Сечкан магдонос(или сув магдонос )

Вегета(малку )

Црвен пипер(малку )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Се става маслото на тивок оган, се загрева, па се додава брашното и се пржи.
  2. Потоа се додава доматниот сок (доматно пире), се промешува, се додва и водата, како и 1 лажица шеќер, малку црвен пипер и вегета, па се остава да зоврие.
  3. На крајот се додаваат бамјите (исчистени, измиени, па исечени на половинки) и манџата се вари на тивок оган околу 45 минути.
  4. Откако ќе се сварат, пред крај се додаваат ѓумбирот и магдонодот, па се посолува по вкус.
  5. Се служи со пире од компири.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: