Рецепти
Бела лешник торта
Изненадете ги најмилите и подгответе ја тортата за роденденско изненадување или едноставно ако ви се јаде нешто благо, а вкусно
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Белка од јајце(5 за кората )
Шеќер(5 лажици за кората )
Брашно(5 лажици за кората )
Лешник(100 г за кората )
Млеко(800 мл за кремот )
Жолчка од јајце(5 за кремот )
Пудинг од ванила(2 пакувања за кремот )
Шеќер(5 лажици за кремот )
Брашно(2 лажици за кремот )
Маргарин(1 коцка за кремот )
Слатка павлака(500 мл за украсување )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Кора: белките се матат во цврст снег, па се додаваат шеќерот и брашното.
- Во плех се ставаат исечкани лешници врз кои се излева смесата за кората и се пече 15 минути на 180 степени.
- За кремот: се варат 600 мл млеко, жолчките пенасто се матат со шеќерот, пудингот и со брашното, па се соединуваат со преостанатото млеко.
- Смесата се додава во зовриеното млеко и се вари во густ крем. Се трга од оган и се остава да се излади.
- Во изладената смеса се додава маргаринот, претходно изматен со миксер во кремаста смеса.
- Кремот се дели на три дела – во првиот дел се меша изронет кекс, во вториот дел сечкани лешници, а третиот останува жолт.
- Финална постапка: кората се филува со еурокрем и се нанесува кремот од кекс, па жолтиот крем и врз него кремот од лешници.
- Се мати слатката павлака и со неа се украсува целата торта.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во