Рецепти
Бело месо во сланина
Пилешко месо во сланина со сос и гарнир од кромид за вкусен и едноставен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(500 грама + 1 главица )
Морков(2 )
Магдонос(1 Китка)
Пилешки гради(500 Грама)
Павлака(3-4 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- За сосот: 500 г кромид се сечка ситно и се пржи на масло. Се додаваат 2 моркови исечени на ленти и се пропржуваат со компирот.
- Во тенџере се вари коцка за супа и се додава откако ќе се свари со кромидот и со морковот, се динста додека омекне зеленчукот, а на крај се наросува сечкан магдонос.
- Во друга тава се сечка 1 главица кромид сечкана на кругови, се валкаат круговите во брашно и се се пржат во масло додека заруменат.
- Белото пилешко месо се сечка на тенки парчиња, се витка во лентите сланина и се пржи во тава од двете страни.
- Прженото месо се валка во мешавина од павлака, рендано сирење и сушен темјан.
- На крај се послужува во чинија прженото месо со сланина и павлака, одозгора се полива со сосот од моркови, па кромидот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во