Рецепти

Библи
Ова е многу стар рецепт кој по малку наликува на обични мекици или пишии, но има различен вкус. Одличен и брз оброк за појадок или за вечера.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500-600 Грама)
Јајце(1 )
Сода бикарбона(1 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Шеќер(1 Супена лажица)
Квасец(1 )
Вода(250 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Во подлабок сад се ставаат сите состојки, се замесува тесто и остава да стасува.
- Откако ќе стаса тестото, се размесува и се дели на топчиња, кои потоа се расукуваат во кругови со големина колку што ќе биде тавчето во кое ќе се пржат и со дебелина од пола сантиметар. Така расуканите библи се стваат на набрашнета површина и се оставаат 15-20 минути да нараснат.
- Во загреано масло за јадење ги ставаме библите, ги боцкаме со вилушка и ги оставаме да се испржат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во