Рецепти
Бомбици со семки од тиква Ана Ѓорова

Меки и здрави бомбици без додатоци на шеќер, богати со растителни влакна, протеини и омега-3. Одлична ужинка помеѓу оброците.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Овесни снегулки(1/2 Чаша)

Семки од тиква(1/2 Чаша)

Суви урми(12 )

Чиа семе(2 Супени лажици)

Цимет(1/2 Кафена лажица)

Ѓумбир во прав(1/2 Кафена лажица)

Морско оревче(1/3 Кафена лажица)

Вода(2-3 Супени лажици)

Мелени бадеми(1/2 Чаша)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 15 минути

  1. Исчистете ги семките од урмите и потопете ги во топла вода неколку минути. Кога ќе омекнат, исцедете ги и ставете ги во блендер, а водата зачувајте ја.
  2. Во блендерот додајте ги останатите состојки – овесните снегулки, семките од тиква, чиа и зачините, па блендирајте за да добиете хомогена смеса. Додајте 2-3 лажици од водата во која ги потопивте урмите доколку смесата е сува, ако не е, не додавајте.
  3. Со лажица вадете од смесата и формирајте бомбици. Извалкајте ги во мелените бадеми и ставајте ги врз чинија. Ако се лепат, ставете повеќе мелени бадеми.
  4. Чувајте ги во фрижидер за да се стегнат пред послужување.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: