Рецепти
Бомбици со семки од тиква
Меки и здрави бомбици без додатоци на шеќер, богати со растителни влакна, протеини и омега-3. Одлична ужинка помеѓу оброците.
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Овесни снегулки(1/2 Чаша)
Семки од тиква(1/2 Чаша)
Суви урми(12 )
Чиа семе(2 Супени лажици)
Цимет(1/2 Кафена лажица)
Ѓумбир во прав(1/2 Кафена лажица)
Морско оревче(1/3 Кафена лажица)
Вода(2-3 Супени лажици)
Мелени бадеми(1/2 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 15 минути
- Исчистете ги семките од урмите и потопете ги во топла вода неколку минути. Кога ќе омекнат, исцедете ги и ставете ги во блендер, а водата зачувајте ја.
- Во блендерот додајте ги останатите состојки – овесните снегулки, семките од тиква, чиа и зачините, па блендирајте за да добиете хомогена смеса. Додајте 2-3 лажици од водата во која ги потопивте урмите доколку смесата е сува, ако не е, не додавајте.
- Со лажица вадете од смесата и формирајте бомбици. Извалкајте ги во мелените бадеми и ставајте ги врз чинија. Ако се лепат, ставете повеќе мелени бадеми.
- Чувајте ги во фрижидер за да се стегнат пред послужување.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во