Рецепти
Босанска пита Ана Ѓорова

Босанска блага пита со мелени ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мелени ореви(150 Грама)

Јајце(4 )

Шеќер(375 Грама)

Презла(2 Супени лажици)

Рендана кора од лимон(1-2 Кафени лажици)

Рум(1-2 Кафени лажици)

Брашно(250 Грама)

Путер(250 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Со миксер пенасто се матат 250 грама шеќер и 1 жолчка. Потоа се додаваат мелени ореви, презла, малку рум, кора од лимон и цврсто изматен снег од белки.
  2. Се замесува тесто од брашното, путерот и 125 грама шеќер. Се остава да отстои на ладно место, а потоа се дели на два дела.
  3. Едниот дел се расукува во големина на плехот (мал плех или калап за торта) и се става на дното на намастен плех со масло.
  4. Врз тестото се става од филот, се покрива со другиот дел од тестото и се пече во загреана рерна.
  5. Испечената босанска пита се наросува со ванилин шеќер и се сече.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: