Рецепти
Босанска пита
Босанска блага пита со мелени ореви
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мелени ореви(150 Грама)
Јајце(4 )
Шеќер(375 Грама)
Презла(2 Супени лажици)
Рендана кора од лимон(1-2 Кафени лажици)
Рум(1-2 Кафени лажици)
Брашно(250 Грама)
Путер(250 Грама)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Со миксер пенасто се матат 250 грама шеќер и 1 жолчка. Потоа се додаваат мелени ореви, презла, малку рум, кора од лимон и цврсто изматен снег од белки.
- Се замесува тесто од брашното, путерот и 125 грама шеќер. Се остава да отстои на ладно место, а потоа се дели на два дела.
- Едниот дел се расукува во големина на плехот (мал плех или калап за торта) и се става на дното на намастен плех со масло.
- Врз тестото се става од филот, се покрива со другиот дел од тестото и се пече во загреана рерна.
- Испечената босанска пита се наросува со ванилин шеќер и се сече.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во