Рецепти
Босанска пита Ана Ѓорова

Босанска блага пита со мелени ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мелени ореви(150 Грама)

Јајце(4 )

Шеќер(375 Грама)

Презла(2 Супени лажици)

Рендана кора од лимон(1-2 Кафени лажици)

Рум(1-2 Кафени лажици)

Брашно(250 Грама)

Путер(250 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Со миксер пенасто се матат 250 грама шеќер и 1 жолчка. Потоа се додаваат мелени ореви, презла, малку рум, кора од лимон и цврсто изматен снег од белки.
  2. Се замесува тесто од брашното, путерот и 125 грама шеќер. Се остава да отстои на ладно место, а потоа се дели на два дела.
  3. Едниот дел се расукува во големина на плехот (мал плех или калап за торта) и се става на дното на намастен плех со масло.
  4. Врз тестото се става од филот, се покрива со другиот дел од тестото и се пече во загреана рерна.
  5. Испечената босанска пита се наросува со ванилин шеќер и се сече.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: