Рецепти
Босански севдиџан
Десерт од босанската традиционална кујна
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(4 )
Шеќер во прав(200 Грама)
Гриз(150 Грама)
Путер(50 Грама)
Шеќер(50 Грама)
Вода(300 Милилитри)
Слатка павлака(150 Милилитри)
Рендана кора од лимон(1 Парче)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 75 минути
- Одвојте ги жолчките и белките во 2 посебни садови. Во садот со жолчките се додава шеќер во прав и добро се мати со жица.
- Пoтоа се додава путерот, а во таа смеса се ренда кора од лимон. Сето тоа се меша 15 минути.
- Во истата смеса, се става 150 грама брашно и 150 грама гриз.
- Во посебен сад се мати една слатка павлака и се додава на смесата.
- Се заматува цврст снег од белките и се додава на целата смеса.
- Тавчето се премачкува со путер, се побрашнува, се сипа смесата во него и се пече на умерена температура.
- Додека севдиџанот се израмнува и пече, се става 50 грама шеќер со 300 милилитри вода и едно стапче ванила да зоврие.
- Испечениот севдиџан се полива со шеќерот и се остава во плехот потполно да се олади, потоа се сече на мали коцки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во