Рецепти
Браунис со оризово брашно Ана Ѓорова

Чоколадни колачи на едноставен начин што ќе ви станат омилени

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Оризово брашно(2 Чаши)

Шеќер(2 Чаши)

Сода бикарбона(2 Кафени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Црно чоколадо(170-200 Грама)

Несолен путер(113 Грама)

Млеко(3 Чаши)

Јајце(2 )

Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Загрејте ја рерната на 180°C.
  2. Во сад измешајте ги брашното, шеќерот, содата и солта.
  3. На пареа растопете ги путерот и чоколадото. Не мора чоколадото да го топите целосно, нека има неколку парченца нерастопени.
  4. Додајте ги млекото, јајцата и екстрактот од ванила во смесата со чоколадото и матете со жица додека убаво се соединат.
  5. Чоколадната смеса претурете ја во смесата со брашното и продолжете да матите со жицата за да нема грутки.
  6. Смесата претурете ја во четвртаст плех врз намастена хартија за печење и печете го колачот во загреаната рерна околу 45-50 минути.
  7. Со помош на хартијата за печење, извадете го печениот колач и оставете го на работната маса да се излади, а потоа исечете го на коцки и послужете.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: