Рецепти
Брз колач со кајсии
Брз и едноставен десерт кој оди одлично со кафе, чај или чаша млеко
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(4 )
Масло(1 Чаша)
Млеко(1 Чаша)
Брашно(2 Чаши)
Шеќер(2 Чаши)
Ванилин шеќер(1 )
Прашок за печиво(1 )
Цимет(1 Пакување)
Мармалад од кајсии(5 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Јајцата се матат со постепено додавање на шеќерот. Потоа се додаваат брашното, млекото и маслото и се меша со рака.
- Во смесата се додаваат ванилин шеќер, прашокот за печиво и циметот. Сето ова добро се меша рачно и на крај се става мармаладот од кајсии.
- Се зема тавче, се прамчкува со масло, се става смесата и потоа се пече во загреана рерна на 250 степени.
- Кога смесата ќе добие кафена боја, температурата се намалува на 200 степени.
- Откако ќе се испече колачот, се вади од рерна и се попрскува со шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во