Рецепти
Брз козињак
Слатко тесто со суво грозје за одличен десерт со кафето
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Квасец(1 )
Јајце(2 )
Шафран(малку )
Ванилин шеќер(1 )
Лимон(1 )
Масло(150 Милилитри)
Брашно(900 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Во млако млеко се растопува квасецот со малку шеќер. Се додава брашното, на средина се прави вдлабнатина и се додаваат јајцата, ванилата, маслото, сувото грозје и ренданата кора од лимон.
- Во млако млеко се става 1 лажица шафран, се остава да отстои околу 10 минути, се продецува и со тоа се замесува тестото.
- Тестото се остава да нарасне околу 20 минути.
- Од тестото може да се поделат три дела и да се сплете плетенка или може да се подели на мали топчиња и да се прават формички по желба.
- Козињакот се премачкува со јајце и се посипува со ванила, па се пече во загреана рерна околу 15 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во