Рецепти
Брз козињак Ана Ѓорова

Слатко тесто со суво грозје за одличен десерт со кафето

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Во млако млеко се растопува квасецот со малку шеќер. Се додава брашното, на средина се прави вдлабнатина и се додаваат јајцата, ванилата, маслото, сувото грозје и ренданата кора од лимон.
  2. Во млако млеко се става 1 лажица шафран, се остава да отстои околу 10 минути, се продецува и со тоа се замесува тестото.
  3. Тестото се остава да нарасне околу 20 минути.
  4. Од тестото може да се поделат три дела и да се сплете плетенка или може да се подели на мали топчиња и да се прават формички по желба.
  5. Козињакот се премачкува со јајце и се посипува со ванила, па се пече во загреана рерна околу 15 минути.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: