Рецепти
Брз козињак Ана Ѓорова

Слатко тесто со суво грозје за одличен десерт со кафето

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Во млако млеко се растопува квасецот со малку шеќер. Се додава брашното, на средина се прави вдлабнатина и се додаваат јајцата, ванилата, маслото, сувото грозје и ренданата кора од лимон.
  2. Во млако млеко се става 1 лажица шафран, се остава да отстои околу 10 минути, се продецува и со тоа се замесува тестото.
  3. Тестото се остава да нарасне околу 20 минути.
  4. Од тестото може да се поделат три дела и да се сплете плетенка или може да се подели на мали топчиња и да се прават формички по желба.
  5. Козињакот се премачкува со јајце и се посипува со ванила, па се пече во загреана рерна околу 15 минути.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: