Рецепти
Лесна пита со јаболки Ана Ристеска

Едноставна и неверојатно вкусна пита со јаболки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Шеќер(125 Грама)

Јајце(1 )

Путер(125+40 Грама)

Јаболко(3-4 )

Мармалад од кајсии(100 Грама)

Ореви(40 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој реецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Најпрво излупете ги јаболките и исечкајте ги на коцки. Поросете ги со цимет и оставете ги да постојат за циметот да се упие.
  2. Потоа замесете го тестото со брашното, шеќерот, јајцето и ладниот путер исечкан на тенки листови. Од кога ќе го замесите тестото ставете го во ќеса или проѕирна фолија и да отстои во фрижидер 30 минути.
  3. Тестото развлечете го и ставете го во калапот за печење и избоцкајте го со вилушка.
  4. Стопете 40 грама путер, додајте го мармаладот и промешајте.
  5. Врз тестото ставете ги јаболките, потоа одозгора прелијте со путерот и мармаладот и наредете ги оревите или бадемите. За декорација ставете неколку суви брусници и печете ја питата во загреана рерна на 200 степени околу 30 минути.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: