Рецепти
Брзи пишии Ана Ѓорова

Вкусни пишии што се служат топли со сирење и чаша јогурт или кисело млеко

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кисело млеко(300 Милилитри)

Брашно(600 Грама)

Сода бикарбона(1/2 Супена лажица)

Сол(1/2 Супена лажица)

Прашок за печиво(1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Во еден подлабок сад се става брашното, потоа се додаваат киселото млеко, содата бикарбона, солта и печивото. Се замесува меко и мазно тесто. Пишиите може да се замесат и со обична вода, но киселото млеко му дава поголема мекост на тестото.
  2. Тестото се расукува во поголема кора со дебелина од 1 сантиметар.
  3. Расуканата кора се сече по должина на ленти, а потоа и попреку накосо за да се добијат форми на балкава. Формите може да се направат различни, на пример, кругови или некои неправилни форми по ваша желба.
  4. Добиените пишии се пржат во загреано масло, а потоа се редат на кујнска хартија за да се исцеди маснотијата од нив.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: