Рецепти
Брзи пишии
Вкусни пишии што се служат топли со сирење и чаша јогурт или кисело млеко
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кисело млеко(300 Милилитри)
Брашно(600 Грама)
Сода бикарбона(1/2 Супена лажица)
Сол(1/2 Супена лажица)
Прашок за печиво(1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Во еден подлабок сад се става брашното, потоа се додаваат киселото млеко, содата бикарбона, солта и печивото. Се замесува меко и мазно тесто. Пишиите може да се замесат и со обична вода, но киселото млеко му дава поголема мекост на тестото.
- Тестото се расукува во поголема кора со дебелина од 1 сантиметар.
- Расуканата кора се сече по должина на ленти, а потоа и попреку накосо за да се добијат форми на балкава. Формите може да се направат различни, на пример, кругови или некои неправилни форми по ваша желба.
- Добиените пишии се пржат во загреано масло, а потоа се редат на кујнска хартија за да се исцеди маснотијата од нив.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во