Рецепти
Бујон од зеленчук
За овој рецепт треба малку напор, ама вкусот го оправдува
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Маслиново масло(1 Кафена лажица)
Кромид(3 Чаши)
Морков(1 Чаша)
Праз(3 )
Свежи шампињони(1 Чаша)
Сечкан магдонос(1 Чаша)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Мајчина душичка(5 Гранчиња)
Вода(8 Чаши)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Загрејте го маслото на среден оган. Додајте ги кромидот, и морковот, мешајте 8 минути или додека кромидот не почне да потемнува.
- Исчистете го празот од коренот, надворешните листови и отсечете ги горните 15 см. Убаво исплакнете го и исушете го. Остатокот чувајте го за друга употреба.
- Исечкајте ги отсечените листови и горниот дел. Додајте ги останатите состојки во смесата од кромидот и зовријте.
- Намалете го оганот и крчкајте околу 30 минути.
- Изцедете во сад и зачувајте ја само течноста.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во