Рецепти
Буковки со бамји Ана Ѓорова

Вкусен гарнир или предјадење од печурки, бамји, домати, лук и магдонос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Бамја(350 Грама)

Буковка (печурка)(350 Грама)

Млад кромид(1/2 )

Лук(2 Чешниња)

Масло(3 Супени лажици)

Бело вино(1/2 Чаша)

Магдонос(1 Китка)

Домат(2 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Буковките исчистете ги и исечкајте ги на листови, па исушете ги на хартиена салфета.
  2. Бамјите исчистете ги, а доматите исечете ги на тенки парчиња.
  3. Кромидот ситно исечкајте го и динстајте го во тава со загреано масло и 1 лажица вода додека стане проѕирен, а водата испари.
  4. Потоа додајте ги бамјите, исечканиот лук и магдонос, па на тивок оган динстајте уште 10-тина минути.
  5. Во намастен огноотпорен сад ставете ја мешавината од буковка и бамји, па парчињата домат и целата смеса прелијте ја со 1/2 чаша бело суво вино.
  6. Садот ставете го во загреана рерна околу 30 минути колку јадењето да се запече.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: