Рецепти
Буковки со бамји
Вкусен гарнир или предјадење од печурки, бамји, домати, лук и магдонос
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Бамја(350 Грама)
Буковка (печурка)(350 Грама)
Млад кромид(1/2 )
Лук(2 Чешниња)
Масло(3 Супени лажици)
Бело вино(1/2 Чаша)
Магдонос(1 Китка)
Домат(2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Буковките исчистете ги и исечкајте ги на листови, па исушете ги на хартиена салфета.
- Бамјите исчистете ги, а доматите исечете ги на тенки парчиња.
- Кромидот ситно исечкајте го и динстајте го во тава со загреано масло и 1 лажица вода додека стане проѕирен, а водата испари.
- Потоа додајте ги бамјите, исечканиот лук и магдонос, па на тивок оган динстајте уште 10-тина минути.
- Во намастен огноотпорен сад ставете ја мешавината од буковка и бамји, па парчињата домат и целата смеса прелијте ја со 1/2 чаша бело суво вино.
- Садот ставете го во загреана рерна околу 30 минути колку јадењето да се запече.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во