Рецепти
Буковки со бамји Ана Ѓорова

Вкусен гарнир или предјадење од печурки, бамји, домати, лук и магдонос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Бамја(350 Грама)

Буковка (печурка)(350 Грама)

Млад кромид(1/2 )

Лук(2 Чешниња)

Масло(3 Супени лажици)

Бело вино(1/2 Чаша)

Магдонос(1 Китка)

Домат(2 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Буковките исчистете ги и исечкајте ги на листови, па исушете ги на хартиена салфета.
  2. Бамјите исчистете ги, а доматите исечете ги на тенки парчиња.
  3. Кромидот ситно исечкајте го и динстајте го во тава со загреано масло и 1 лажица вода додека стане проѕирен, а водата испари.
  4. Потоа додајте ги бамјите, исечканиот лук и магдонос, па на тивок оган динстајте уште 10-тина минути.
  5. Во намастен огноотпорен сад ставете ја мешавината од буковка и бамји, па парчињата домат и целата смеса прелијте ја со 1/2 чаша бело суво вино.
  6. Садот ставете го во загреана рерна околу 30 минути колку јадењето да се запече.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: