Рецепти
Буковки со бамји Ана Ѓорова

Вкусен гарнир или предјадење од печурки, бамји, домати, лук и магдонос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Бамја(350 Грама)

Буковка (печурка)(350 Грама)

Млад кромид(1/2 )

Лук(2 Чешниња)

Масло(3 Супени лажици)

Бело вино(1/2 Чаша)

Магдонос(1 Китка)

Домат(2 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Буковките исчистете ги и исечкајте ги на листови, па исушете ги на хартиена салфета.
  2. Бамјите исчистете ги, а доматите исечете ги на тенки парчиња.
  3. Кромидот ситно исечкајте го и динстајте го во тава со загреано масло и 1 лажица вода додека стане проѕирен, а водата испари.
  4. Потоа додајте ги бамјите, исечканиот лук и магдонос, па на тивок оган динстајте уште 10-тина минути.
  5. Во намастен огноотпорен сад ставете ја мешавината од буковка и бамји, па парчињата домат и целата смеса прелијте ја со 1/2 чаша бело суво вино.
  6. Садот ставете го во загреана рерна околу 30 минути колку јадењето да се запече.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: