Рецепти
Чај со брусница и зачини
Чај со превкусна арома на овошје и зачини што е одличен пијалак за во зимските денови
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПијалaкТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брусница(свежа 350 грама )
Вода(8 Чаши)
Стапче цимет(2 )
Каранфилче(6 )
Портокал(2 )
Лимон(1 )
Шеќер(1 Чаша)
Зелен чај(6 ќесички )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Во тенџере на оган ставете ги водата и брусницата. Покријте со капак и варете ги 30-тина минути додека да омекне овошјето.
- Потоа тргнете го тенџерето од оган и додајте ги цедениот сок од портокал и лимон, каранфилчето, циметот, шеќерот и ќесичките чај.
- Оставете да отстои 5-10 минути, потоа извадете ги ќесичките чај од тенџерето и оставете да отстои уште половина до еден час покриено со капак.
- Пред псолужување загрејте го чајот и остстранете ги циметот и каранфилчето.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во