Рецепти
Чипс од тиквички
Домашен, зачинет чипс од тиквичка што е одлична ужинка
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиквичка(1 средна )
Маслиново масло(1 Супена лажица)
Црвен пипер(1/2 Кафена лажица)
Кромид во прав(1/4 Кафена лажица)
Бибер(1/2 Кафена лажица)
Сол(1/2 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Загрејте ја рерната на 220°C.
- Тиквичката измијте ја и исечкајте ја на тенки кругови.
- Во голем сад измешајте ги маслото и зачините, па додајте ги тиквичките и убаво измешајте ги да впијат од сите зачини.
- Потоа наредете ги врз плех со хартија за печење и печете ги во веќе загреаната рерна 8-10 минути. Набљудувајте цело време што се случува во рерната и кога тиквичките ќе почнат да добиваат малку кафена боја, извадете ги од рерна.
- Рерната намалете ја на 80-100°C, вратете ги тиквичките и печете ги уште 20-40 минути или додека добијат убава боја и станат крцкави.
- Извадете ги од рерна и послужете ги оладени со павлака, сос по желба или самостојно.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во