Рецепти
Чипс од тиквички Ана Ѓорова

Домашен, зачинет чипс од тиквичка што е одлична ужинка

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиквичка(1 средна )

Маслиново масло(1 Супена лажица)

Црвен пипер(1/2 Кафена лажица)

Кромид во прав(1/4 Кафена лажица)

Бибер(1/2 Кафена лажица)

Сол(1/2 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Загрејте ја рерната на 220°C.
  2. Тиквичката измијте ја и исечкајте ја на тенки кругови.
  3. Во голем сад измешајте ги маслото и зачините, па додајте ги тиквичките и убаво измешајте ги да впијат од сите зачини.
  4. Потоа наредете ги врз плех со хартија за печење и печете ги во веќе загреаната рерна 8-10 минути. Набљудувајте цело време што се случува во рерната и кога тиквичките ќе почнат да добиваат малку кафена боја, извадете ги од рерна.
  5. Рерната намалете ја на 80-100°C, вратете ги тиквичките и печете ги уште 20-40 минути или додека добијат убава боја и станат крцкави.
  6. Извадете ги од рерна и послужете ги оладени со павлака, сос по желба или самостојно.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: