Рецепти
Чипс од тиквички Ана Ѓорова

Домашен, зачинет чипс од тиквичка што е одлична ужинка

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиквичка(1 средна )

Маслиново масло(1 Супена лажица)

Црвен пипер(1/2 Кафена лажица)

Кромид во прав(1/4 Кафена лажица)

Бибер(1/2 Кафена лажица)

Сол(1/2 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Загрејте ја рерната на 220°C.
  2. Тиквичката измијте ја и исечкајте ја на тенки кругови.
  3. Во голем сад измешајте ги маслото и зачините, па додајте ги тиквичките и убаво измешајте ги да впијат од сите зачини.
  4. Потоа наредете ги врз плех со хартија за печење и печете ги во веќе загреаната рерна 8-10 минути. Набљудувајте цело време што се случува во рерната и кога тиквичките ќе почнат да добиваат малку кафена боја, извадете ги од рерна.
  5. Рерната намалете ја на 80-100°C, вратете ги тиквичките и печете ги уште 20-40 минути или додека добијат убава боја и станат крцкави.
  6. Извадете ги од рерна и послужете ги оладени со павлака, сос по желба или самостојно.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: