Рецепти
Чипс од тиквички Ана Ѓорова

Домашен, зачинет чипс од тиквичка што е одлична ужинка

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиквичка(1 средна )

Маслиново масло(1 Супена лажица)

Црвен пипер(1/2 Кафена лажица)

Кромид во прав(1/4 Кафена лажица)

Бибер(1/2 Кафена лажица)

Сол(1/2 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Загрејте ја рерната на 220°C.
  2. Тиквичката измијте ја и исечкајте ја на тенки кругови.
  3. Во голем сад измешајте ги маслото и зачините, па додајте ги тиквичките и убаво измешајте ги да впијат од сите зачини.
  4. Потоа наредете ги врз плех со хартија за печење и печете ги во веќе загреаната рерна 8-10 минути. Набљудувајте цело време што се случува во рерната и кога тиквичките ќе почнат да добиваат малку кафена боја, извадете ги од рерна.
  5. Рерната намалете ја на 80-100°C, вратете ги тиквичките и печете ги уште 20-40 минути или додека добијат убава боја и станат крцкави.
  6. Извадете ги од рерна и послужете ги оладени со павлака, сос по желба или самостојно.
Јафа бомбици
Банана лепче
Банана залчиња
Ванила бомбици
Шеќерни прженки
Овесни барови со јаворов сируп
Суви колачи со лешници
Енергетски залчиња од тиква
Лепчиња со лук и магдонос
Чоколадни бомбици со авокадо
Здрав џем од ѓумбир
Шеќерни јаболки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Сир тостерки
Мини переци
Чоколадни бомбици со суво овошје и јатки
Цимет ролнички со бадеми
Овесни колачиња со цимет и мед
Крекери со сирење и ким
Овесни бомбици со јатки
Домашен крем од кикирики
Паштета од хељда
Бајадера од урми и кикирики
Кралска паштета
Прелив од боровинки
Непечени чоколадни коцки со суво овошје
Пире од карфиол
Бомбици со индиски ореви
Тахини (сос од сусам)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: